Zdrowe orzechy zalewam płynem i odstawiam na kilka dni. Ta prosta przekąska to u mnie hit
Ten patent na zdrowe orzechy poznałam zupełnym przypadkiem. Na jedną z imprez smakołyk przyniosła znajoma mojej znajomej. Gdy dowiedziałam się, czego właściwie spróbowałam nie byłam w stanie uwierzyć. Przepis na kiszone nerkowce okazał się tak banalny, że teraz robię je za każdym razem, gdy zostaje mi większa ilość zalewy z ogórków. Gorąco polecam, bo ten smak jest niepowtarzalny.
Jak zrobić kiszone nerkowce?
Wykonanie smakołyku idealnego na przekąskę podczas spotkań towarzyskich zajmuje dosłownie chwilę. Musisz tylko wsypać nerkowce do czystego, najlepiej wyparzonego i osuszonego, słoika i zalać je taką ilością soku z ogórków kiszonych, by były przykryte płynem. Potem już pozostaje zakręcić naczynie i odstawić je w chłodne miejsce na kilka dni. Prawda, że proste? A jak smakuje.
Przepis: Kiszone nerkowce
Pysze i zdrowe orzechy w zalewie z ogórków kiszonych idealne na przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 92 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka nerkowców
- sok z kiszonych ogórków
Sposób przygotowania
- Szykowanie nerkowcówNerkowce wsyp do wyparzonego i osuszonego słoika, zachowując 2-3 cm wolnej przestrzeni od gwintu naczynia.
- Kiszenie nerkowcówOrzechy zalej sokiem z ogórków kiszonych. Zamknij słoik. Odstaw na 3-4 dni.
Jak podawać zdrowe orzechy?
Kiszone nerkowce po wyjęciu z zalewy możesz po prostu zajadać jak każdą inną przekąskę. Stanowią doskonałą alternatywę dla dostępnych w sklepach chipsów, paluszków czy solonych orzeszków. Odnajdą się jednak również w zdrowych sałatkach, pastach kanapkowych i sosach, a ich wyrazisty smak będzie świetnie współgrał z wieloma warzywami. Zblenduj miękkie i kwaśne orzeszki i zaserwuj je z pokrojoną w słupki marchewką, papryką, surowym ogórkiem lub selerem naciowym, a będzie wręcz wyśmienicie.
Dlaczego warto sięgać po kiszone nerkowce?
Zdrowe orzechy warto wybrać nie tylko ze względu na ich nietuzinkowy smak czy możliwość wykorzystania resztek z kiszenia. Nerkowce w tej odsłonie to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Oprócz sporej dawki roślinnego białka dostarczą też witamin z grupy B, witaminy E, magnezu czy cynku. W zalewie z ogórków obecne są też probiotyki, które wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Sięgnięcie po przekąskę stanie się zatem okazją do zadbania o zdrowie.